Mlada doktorica Maja Perišić državni je prvak u pružanju prve pomoći. Maja ima 24 godine i bavi se ovim poslom od svoje 14. godine. Trenutno se sprema sa ekipom medicinskog fakulteta za Evropsko prvenstvo koje će biti sledeće godine. Maja je na dobrom putu da postane najmladji doktor medicinskih nauka u Republici Srpskoj.

Recite nam nesto o pojmu i znacaju prve pomoci?

  • Prva pomoc je skup mjera i postupaka kojima spasavamo zivot i sprecavamo dalje povredjivanje zdravlja povredjene ili oboljele osobe. Prva pomoc ima ogroman znacaj, zbog toga sto se svako od nas moze naci u zivotno ugrozavajucoj situaciji gdje brza i pravilna reakcija spasava zivot.

Mozete li nam reci nesto o takmicenju na kojem ste osvojili prvo mjesto?

  • Takmicenja iz prve pomoci ima za cilj sirenje svijesti o znacaju ove oblasti. Ponosna sam zbog toga sto zajedno sa mojim timom nizemo dugogodisnje uspjehe i vrsimp edukaciju novih clanova na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

3. Kada ste se poceli baviti prvom pomoci?

  • U ovoj oblasti sam od svoje 14. godine, prvih godina kao takmicar, nakon toga postajem vodja pobjednickog tima Medicinskog fakulteta dvije godine za redom. Nakon ovih pobjeda postajem instruktor prve pomoci kao i koordinator sekcije na nasem fakultetu.

4. Posto ste dugogodisnji prvak, koji je kljuc vaseg uspjeha?

  • Ljubav prema medicini i maksimalno zalaganje je kljuc uspjeha. Mi smo pokazali da samo svakodnevnim radom i trudom se moze postici zeljeni rezultat. Na putu do naseg cilja vodi nas misao naseg humanog posla kao dr medicine, jer osjecaj kad pomognete drugom covjeku koji je u nevolji je neprocjenjiv. Takodje se zalazemo za volonterski rad jer su svi nasi clanovi dugogodisnji volonteri.

5. Pored takmicenja kojim djelatnostima se jos bavite u ovoj oblasti.

  • Na Medicinskom fakultetu obavljam funkciju koordinatora za prvu pomoc. Svake godine organizujemo obuku novih clanova i ucestvujemo u promociji zdravlja.

6. Kao pobjednik sta biste porucili mladim studenima?

  • Porucila bih da slijede svoje svoje snove kao sto sam i ja. Ljubav prema poslu je najbitnija. Ali jedino posvecenost i dosljednost moze dovesti do zeljenog rezultata.
Komentari