Најмлађи одборник у Скупштини града Бањалука Драшко Станивуковић, који се одрекао своје одборничке накнаде како би омогућио школовање једном студенту, каже како би се школовање многих ученика и студената у Бањалуци било лакше и безбрижније уколико би запослени у градској администрацији само пет минута дневно радили бесплатно.

Станивуковић истиче да би се смањењем накнада за лична примања у буџету Бањалуке  наредну годину за само 1,33 одсто, буџетски грантови за стипендије ученика и студената, али и запошавање и самозапошљавање, рад удружења лица с инвалидидтетом, те пронаталитетну политику могли повећати за 20 одсто.

„С обзиром да сам се одрекао своје одборничке накнаде, индиректно сам позвао и друге да се одрекну дијела плате и помогну онима којима је тај новац пријеко потребан“, рекао је Станивуковић који је једини одборник који је био против Нацрта буџета града Бањалука за 2017. годину.

Нацртом буџета града за наредну годину укупно 30 хиљада КМ је предвиђено за пронаталитетну политику, а 50 хиљада КМ за санацију лифтова. Станивуковић додаје та само тај примјер показује да су у граду важнији лифтови од рађања дјеце.

„Текући грант омладинских организација и организација за младе износи 75.000, грант за школски и студенстки рекреативни спорт 30.000КМ, грант студенстких организација 4.500КМ, а све ово би требало бити кључ даљег напретка града јер улагањем у младе улажемо у своју будућност”, рекао је Станивуковићх који је у скупштинској расправи затражио повећање износа ових грантова.

Станивуковић је тражио и повећање издвајања за удружења  лица с инвалидидтетом који према Нацрту Буџета града износе 50.000 КМ што је дупло мање него што су ова уружења добијала 2009. године.

„И грант за предузетничке кредите је занемарив у односу на могућности развоја предузетништва у граду, као и средства за запошљавање и самозапошљавање која морају бити већа посебно кад је у питању запошљавање младих“, сматра Станивуковић.

Најмлађи одборник, а по свему судећи и најактивнији у одборничким редовима, позива све грађане Бањалуке да учествују у јавној расправи о Нацрту буџета града, али и да му се јаве путем електронске поште, друштвених мрежа или лично уколико имају своје приједлоге и захтјеве за буџет.

Скупштина града Бањалука усвојила је 30. новембра ове године Нацрт буџета града за 2017. годину у укупном износу од 128,4 милиона КМ. До усвајања коначног текста, документ би требао да претри велике измјене, а због чега је се од 2. до 10. децембра организује јавна расправа о Нацрту буџета.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да ће усвојено рјешење сигурно претрпјети измјене кроз јавну расправу.

“У наредне четири године нам доспијева 75 милиона КМ дуга на отплату и без реструктурисања на средњорочном периоду ћемо имати заробљена озбиљна средства, односно нећемо бити у прилици да улажемо више у неке развојне, инфраструктурне и комуналне потребе”, рекао је Радојичић.

Он је додао да ће на буџет сигурно утицати и рјешење за бањалучку “Топлану”, а и измјене по појединачним грантовима за различите организације.

Вршилац дужности начелника Одјељења за финансије Градске управе Бањалука Божана Шљивар истакла је да је усвојеним Нацртом буџета за наредну годину није предвиђен значајнији раст у односу на овогодишњи буџет.

Она је додала да ће град Бањалука активно дјеловати на измјену законских прописа која ће све локалне заједнице у Српској довести у бољу позицију посебно кад је у питању порез на непокретности, комуналне накнаде или управљање имовином града.

Редакција „ББ портала“

Komentari