Dvije hiljade točkova traže nove vlasnike na spektakularnoj aukciji u Milanu

Aukcijska kuća RM Sotheby's od 25. do 27. Novembra u Milanu održava najveću aukciju klasičnih automobila i drugih vozila ikada održanu u Europi. Na prodaji je gotovo hiljadu vozila i dijelova, uključujući i 434 automobila, uz kolekcije motocikala (159 komada), bicikala (134), trkaćih i ostalih čamaca (58), bobova…1280Ono što je najfascinantnije jeste da su sva ta vozila došla iz privatne kolekcije jednog čovjeka, Luigija Compiana iz Trevisa. Taj je gospodin u svom vlasništvu imao nekoliko razmjerno uspješnih kompanija.

Problem je izbio kada se otkrilo da je znatno bolje posuđivao pare od financijskih institucija, nego što im ih je vraćao, a i poreznici su imali određene primjedbe vezane za njegov način poslovanja. Biznis model u kojem je najveći dio raspoloživog novca za kompanije iskorišten za kupnju još kolekcionarskih primjeraka vozila pokazao se dugoročno neodrživim i 2013. je država zaplijenila njegovu kolekciju, smještenu u osam velikih tajnih garaža na sjeveroistoku Italije.

Jedna od najuglednijih svjetskih aukcijskih kuća vodiće aukciju, na kojoj niti jedan ponuđeni predmet neće imati minimalnu cijenu – dakle, svi će biti prodani najboljim ponuđačima, ma kako niske njihove ponude bile! Očekuje se prihod od 30-ak miliona evra, ali niko ne bi bio pretjerano iznenađen da se skupi i dosta više. Besmisleno je i pričati o tome što je sve u ponudi: Ferrari, Maserati, Jaguar (čak dvadesetak E-Typeova), Rolls-Royce, Porsche… na desetine modela svake od tih prestižnih marki. Fascinantni trkački i reli automobili, spidvej motocikli, vrlo stari bicikli… Volite li superautomobile, tu su Ferrari F40, Bugatti EB110, Porsche 959, Maserati MC12, Ferrari 365 GTB/4, Porsche Carrera GT… Najvredniji automobil aukcije je Ferrari 275 GTB/6 s aluminijskom karoserijom iz 1966. godine, procijenjen na oko 2,5 miliona evra.

Šta je to ponudjeno na ovoj aukciji i po kojoj cijeni, saznajte klikom na slj. link: http://www.rmsothebys.com/tv16/duemila-ruote/lots/?sort=lot

Ali ima i stvari za svačiji džep, modela koji će otići za nekoliko hiljada ili čak stotina evra. Stručnjaci upozoravaju da dio automobila nema pripadajuću dokumentaciju, a i neki su brojevi šasije vrlo upitni, pa čak i u novije vrijeme ukucani na ne baš pogođenim mjestima…

BB PORTAL

Komentari