“Voljela bih da prestanemo da kukamo i da kultura ne zavisi od nekulturnih, nego da stvaramo ono što možemo, sa onim što imamo, tu gdje jesmo. Novca uvijek nedostaje, ali ne smije to da nam bude prepreka”.

BB Portal: Predstava “Potop” Banjalučkog studentskog pozorišta, u kojoj si tumačila lik Poplave i čiji si producent, bila je tvoja diplomska predstava na smijeru pozorišne, filmske i tv produkcije. O čemu govori predstava i kada ćemo je ponovo moći gledati u Banjaluci?

Jelena Stojaković: Predstava je nastala kao ideja da pokažemo da je potop zapravo u ljudima. Žanrovski je moderna satira sa elementima kabarea, kolaž koji preispituje moralne vrijednosti, te suživot prirode i društva. Mislim da smo napravili veliku priču, jer se radi o temama interesantnim i bliskim svim narodima sa ovih prostora. “Potop” već ima tri nagrade, a očekuju nas i festivali u Novom Gradu, Mostaru, Novom Sadu,… Banjalučka publika imaće priliku da ponovo gleda predstavu od jeseni, na redovnom repertoaru Banjalučkog studentskog pozorišta.

BB Portal: Banjalučko studentsko pozorište ove godine prvi put organizuje Internacionalni festival studentskih pozorišta “Kestenburg”. Šta nas očekuje tokom deset dana festivala i koliki je značaj takve manifestacije za naš grad?

Jelena Stojaković: Kestenburg je zamišljen kao kulturna mreža, koja će okupiti pozorišne entuzijaste širom svijeta i pružiti priliku kako domaćim, tako i stranim studentima umjetničkih smjerova da ostvare saradnju i kreiraju nove projekte. Ove godine, od 31. jula do 9. avgusta, imaćemo priliku da pogledamo 24 predstave iz Češke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Izraela, Slovenije, Irana, Litvanije i Argentine, a one će biti izvedene na scenama Narodnog pozorišta Republike Srpske, Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Gradskog pozorišta Jazavac, Doma omladine i “Bunkera”. Ulaz za svih 10 dana festivala je besplatan.

Mislim da su festivali odličan način da se oživi turizam jednog grada, a Banjaluka je po mnogo čemu specifična i interesantna za posjetiti. Imamo neki optimalan broj stanovnika za miran život, a opet nam ne nedostaje dešavanja. Grad je čist, pun lijepih žena, zelenila, a u njemu skladno žive ljudi sa različitim religijskim opredjeljenjima. Kada je o kulturi riječ, nje uvijek nedostaje, a Banjalučko studentsko pozorište je poznato po svom ljetnjem repertoaru, koji će ove godine biti krunisan Internacionalnim festivalom studentskih pozorišta.

BB Portal: Sa kolegama i prijateljima osnovala si Plesni klub BLOK, pa i Dramski studio BLOK. Koliko je interesovanje mladih za aktivnosti koje organizujete i šta možemo da očekujemo u narednom periodu?

Jelena Stojaković: Mladi sve više počinju da se interesuju za kulturu uopšte, ali posebno za pozorište, što je pozitivno. Tokom ljeta, Dramski studio Blok je organizovao “Ljetnju glumionicu”, odnosno radionicu za djecu i omladinu, koji su se kroz dva mjeseca upoznali sa osnovnim elementima glume, a od septembra počinje škola glume za uzrast od 4 do 16 godina.

Plesni klub Blok je nastao sasvim spontano, a nakon godinu dana postojanja, formirane su grupe latinoameričkih i standardnih plesova, modernog baleta,  latino fitness-a, zumbe, scenskog pokreta, kao i kursevi plesa za mladence i maturante. Klub radi svih dvanaest mjeseci u godini, a do kraja godine, pored redovnog septembarskog upisa, očekuje nas i nekoliko nastupa.

BB Portal: Kako vidiš banjalučku kulturnu scenu za deset godina? Šta treba da se mijenja?

Jelena Stojaković: Voljela bih da prestanemo da kukamo i da kultura ne zavisi od nekulturnih, nego da stvaramo ono što možemo, sa onim što imamo, tu gdje jesmo. Novca uvijek nedostaje, ali ne smije to da nam bude prepreka. Ljudskih resursa ima sasvim dovoljno, tako da je potrebno samo da sarađujemo i zajedničkim snagama nastojimo uspostaviti nove vrijednosti. Raduje me sve veće interesovanje mladih, jer su nova energija i drugačije ideje uvijek dobrodošle. Mislim da treba više da se bavimo aktuelnim temama i da pozorište komunicira sa puno većim brojem stanovništva. Da postane ogledalo društva, a ne luksuz koji nije blizak ni onima koji ga mogu priuštiti. U posljednje vrijeme, dosta se radi na decentralizaciji kulture, otvaraju se i obnavljaju ustanove kulture u manjim mjestima, dešavaju se koprodukcije, posebno među amaterskim pozorištima, što je pohvalno i obećava, jer na taj način se otvaraju nove mogućnosti za ljude koji se bave kulturom, a uporedo se stvaraju kulturne potrebe i stiču kulturne navike.

BB Portal: Kakvo je interesovanje mladih za pozorište i kulturu uopšte? 

Jelena Stojaković: Kao što sam već rekla, mladi se sve više kreću u sferama umjetnosti i donose nove pristupe, koji svemu daju jednu urbanu notu. Imamo mnogo neiskorištenih potencijala, ne samo među mladima, nego u svim generacijama. Te ljude treba motivisati, obezbijediti im prostor i uslove da ispolje svoje talente. U suprotnom, ostaće malo toga što ćemo moći nazvati kulturom.

BB Portal

Komentari