Fotografije blijede, knjige trunu, a čak i čvrsti diskovi s vremenom gube svoju funkciju.

Naučnici sa Southampton Univerziteta su pronašli novi format podataka koji je moguće pohraniti u nanostrukture stakla. Standardni disk ove vrste može pohraniti do 360 terabajta podataka, a procijenjeni vijek trajanja je do 13.8 milijardi godina čak i na temperaturi od 190°C. To je starost svemira i trostruko starije od Zemlje.

Obični kompaktni diskovi (CD) čuvaju podatke na krivudavim linijama. Kada laser koji ih čita naiđe na nepravilnost on ih čita kao 1, a kada nema nepravilnosti onda liniju čita kao 0. Postoje samo dvije dimenzije informacija ali pomoću njih CD-ovi mogu pohraniti bilo šta: muziku, knjige, slike, videe ili softver. Ovu liniju je moguće oštetiti fizičkim dodirom ili izlaganjem kiseoniku, toploti ili vlažnosti.

5D diskovi podatke pohranjuju u unutrašnjosti, u takozvanim “nanorešetkama.” Isto kao obični diskovi oni odražavaju svjetlo lasera, ali u 5 dimenzija – odakle su dobili ime. 5D diskovi daju različite informacije pomoću orijentacije nanorešetaka, jačine svjetla i lokacije u prostoru na x, y, i z osama. Zbog ovoga 5D diskovi mogu da pohranjuju podatke mnogo zbijenije i trajnije.

5D podaci očigledno imaju potencijal kao arhivski format za muzeje i galerije, ali naučnici uključeni u projekt vjeruju da bi u nedalekoj budućnosti mogli biti i komercijalizovani.

Ovaj članak vam je omogućio DELTA PC

unnamed

BB PORTAL

Komentari