Jeste li znali da je life coaching druga najbrže rastuća profesija u svijetu? Po brzini rasta nalazi se odmah iza IT industrije. To znači da u novije vrijeme imamo sve više onih koji se opredjeljuju da vam profesionalno pomognu da dostignete ciljeve u poslu i životu ili da napravite željene životne promjene.

Ipak, sa uplivom coachinga kao profesije i na naše regionalno tržište, uplivali su i mnogi mitovi i prilično pogrešna shvatanja o tome šta je to life coach i koja je uloga coacha u radu sa klijentom. Upravo iz tog razloga, kao neko ko se profesionalno bavi life i karijernim coachingom, donosim vam 3 mita o life coachingu, 5 načina da prepoznate profesionalnog coacha i 3 razloga da i vi angažujete jednog.

3 MITA O LIFE COACHEVIMA

Izjave tipa: „Danas su svi life coachevi“ ili „Coachevi vam savjetuju da budete samo pozitivni“ govore o tome koliko mitova se izrodilo brzinom svjetlosti o ovoj profesiji. Tri najveća koja su meni iskrsla ću obrzložiti u nastavku.

Mit br. 1 – Life coachevi gledaju svijet ružičastim naočalama bez ikakve osnove

Ovaj mi je omiljeni. Naime, pogrešno je shvatanje da life coachevi žive u svom ružičastom mjehuru bez ikakvog uvida šta se dešava u svijetu oko njih.

Istina je upravo suprotna. Life coachevi nastoje situaciju sagledati što je realnije moguće, ali biraju optimizam i traže način da sagledaju pozitivne aspekte nečijeg života u namjeri da klijentima pomognu da ispred sebe vide opcije koje im nisu bile dostupne usljed njihovog pesimisitičnog pogleda na svijet.

Da dodatno pojasnim, naučna istraživanja su pokazala da posmatranjem svijeta očima pesimiste, mi aktiviramo onaj dio našeg mozga popularno zvanog kao „reptilski mozak“ zaduženog za egzistenciju. Svaki put kad situaciju sagledamo negativno, ovi receptori u mozgu prepoznaju opasnost, laserski nam sužavaju vidik i pale mehanizam zvani „bori se ili bježi“ usljed čega se velika većina ljudi povuče (pobjegne) bez pokušaja da u svom životu napravi nekakav pozitivan pomak.

S druge strane, kada tražimo najbolje u svakoj situaciji, naš um je u mogućnosti uvidjeti i one opcije koje ne bi vidio da smo negativni. Upravo to je osnovni razlog pozitivnog stava životnih trenera, a ne sljepilo za stvarni život.

Na kraju krajeva, šta bi bila alternativa? Da nam dođe klijent govoreći: „Ovdje ništa ne valja, nema nade da pronađem posao“ (na primjer), a da mu coach na to kaže: „Potpuno ste u pravu, nema nade“?

Makar, je i ovo jedna od tehnika koje ponekad koristim u namjeri da negativnim pojačanjem klijenta podstaknem da misli drugačije, ipak češće razgovaramo o resursima i opcijama koje mu/joj stoje na raspolaganju.

Mit br. 2 – Coachevi su priučeni psiholozi

Ni jedan coach vam neće reći da je psiholog, niti se bavi time da unaprijedi nečije mentalno zdravlje. Coachevi vam pomažu da budete produktivniji i da neke aspekte svog života unaprijedite. Coach će vam pomoći da sagledate svoju trenutnu poziciju, da odaberete cilj koji želite dostići, da osvijestite prepreke koje mislite da stoje na putu do vašeg cija i pomoći će vam da odaberete onaj plan akcije koji vas do tog cilja i vodi. Još će vas pri tome smatrati odgovornim da taj plan akcije ispoštujete i coachu referišete kakve rezultate ste postigli.

U tom smislu, life coach je neko ko vam pomaže da sagledate sopstvenu situaciju iz drugačijeg ugla, da vidite široku lepezu opicja koje vam stoje na raspolaganju da stignete do svog cilja i motivacija vam je da na tom putu istrajete.

Da li u svemu tome coach ipak mora poznavati osnove ljudske psihologije? Da. Da li vam pomaže da otklonite neke strahove i dostignete samopouzdanje i vjeru u sebe da taj cilj i ostvarite? Apsolutno. Tim više ako poznaje i tehnike neurolingvističkog programiranja.

Mit bro 3 – Coachevi obećavaju kule i gradove

Coachevi (životni treneri ili treneri ličnog potencijala) vjeruju da svako može dostići svoj lični potencijal, no ni jedan ozbiljan coach vam neće obećati kule i gradove. Profesionalni coach će vam skrenuti pažnju na to da ste vi odgovorni za sve postupke u svom životu i da se pokušajem i pogreškom stiže do željenih rezultata, a ne nekakvom magičnom formulom koju dobijate u 2 koraka i 10 minuta.

Ali ono što jeste istina, a to je da uz podršku coacha klijenti postižu stvarne rezultate i pozitivne zaokrete u sopstvenom životu.

5 POKAZATELJA DA STE SRELI PROFESIONALNOG LIFE COACHA

q

Jednako kao što nije svaki pravnik onaj „pravi“, tako ni svaki coach nije onaj „pravi“. Bilo bi suludo misliti da samim tim što sebe neko naziva pravnikom, menadžerom, psihologom ili coachem znači da dobro obavlja svoj posao i da je u tome istinski stručan. Upravo iz tog razloga, nečiju profesionalnost nemojte tražiti u diplomama, certifikatima, završenim školama, jer vam one neće dati pravu sliku.

Profesionalnost life coacha tražite u sljedećih 5 pokazatelja.

Profesionalni life coach vas ne savjetuje

Profesionalni coach vas nikad neće savjetovati. Naime coaching se zasniva na pretpostavci da svako od nas ima sve resurse neophodne da dostigne željenu promjenu, uključujući i svu mudrost, energiju i volju i odgovore. Zadatak coacha je da vam moćnim pitanjima, koja sami sebi ne znate postaviti, i coaching tehnikama pomogne da sagledate stvari iz drugačijeg ugla, te da osvijestite upravo te resurse koji vam služe da ostvarite željeni profesionalni ili lični cilj.

Coach zna da ćete biti daleko više motivisani da napravite pozitivnu životnu promjenu ako  do važnih zaključaka dođete sami prije nego da vam nametne svoje mišljenje.

 Pitanja koja vam coach postavi govore o njegovoj stručnosti

Znate li da o osobi i njenoj stručnosti mnogo možete doznati na osnovu pitanja koja vam postavi? Npr. kad odete kod automehaničara, vas ne zanima kakvu diplomu on ima, ali na osnovu tri postavljena pitanja, jasno možete zaključiti da li je taj mehaničar ikad u životu „otvorio“ haubu četvorotočkaša.

Isto važi i za life coacheve. Posao life coacha je da vam postavlja moćna pitanja kako bi u vama probudio potrebu da tragate za sopstvenim resursima neophodnim da dođete do cilja ili do životne promjene koju želite. Ako vas pitanja navedu na razmišljanje, ako vam otvore vidik ili vas navedu da preispitate svoje stare pretpostavke, sreli se se sa profesionalnim life coachem.

Takođe, ako vam se nakon razgovora sa coachem dogodi da ste naglo dobili motivaciju i entuzijazam da se pokrenete i konačno preduzmete korake do željenog cilja, sreli ste se sa profesionalnim life-coachem.

 Rezultati prethodnih klijenata su stvarni

Rezultati klijenata sa kojima je coach radio takođe vam mogu služiti kao dobar pokazatelj stručnosti coacha. Većima coaheva, uključujući i mene, vjeruje da svako može dostići svoj puni potencijal bez obzira na društveno-političku, ekonomsku, materijalnu, finansijsku situaciju neke osobe. Ipak, dokaze u tome da li coach uspijeva motivisati klijente na to da svoj potencijal uistinu i dostigne, trebate tražiti u referencama prošlih klijenata. Da odlučite raditi sa mnom, ja bih vas čak mogla i povezati sa nekim klijentima, uz njihovu saglasnost naravno, da vam oni lično ispričaju svoje iskustvo. Dio tih priča možete doznati na sajtu www.tijanacup.com.

Profesionalni coach ne govori samo iz ličnog iskustva, već koristi i tehnike i alate za dostizanje cilja

Profesionalni coach poznaje tehnike i alate kojima vam pomaže da definišete specifičnu promjenu koju želite napraviti, odnosno jasno definisan cilj kojem težite. Coaching tehnikama će vam pomoći da osvijestite prepreke koje mislite da vam stoje na putu i poljuljaće vaše limitirajuće pretpostavke koje vas ograničavaju u tome da se izbavite iz položaja „zaglavljenosti“. Ukazaće vam na to da postoje alternativni pravci koje niste razmotrili i dati vam mogućnost da birate kojim putem želite krenuti da biste stigli do željenog cilja.

Coaching nije samo priča iz iskustva, već je zasnovan na različitim naučno i iskustveno zasnovanim tehnikama.

Svaku tehniku koju coach koristi prvo testira na ličnom iskustvu

Iako coaching nije samo priča iz iskustva, ono što je važno napomenuti jeste da profesionalni life coach nikad neće naučiti neku tehniku samo da bi „popravljao“ druge. Naprotiv, svaku tehniku koju, barem ja kao profesionalni life coach, primjenjujem u radu sa svojim klijentima prvo testiram na ličnom iskustvu u svom životu. I primjenjujem je u radu samo ako uistinu daje rezultate.

ZAŠTO ANGAŽOVATI LIFE COACHA?

16237678_10212072725235961_1950450364_n

Sad kad sam obrazložila šta to nije i šta to jeste profesionalni life coach, preći ću na razloge za to da možda ipak razmotrite da angažujete life coacha ili trenera ličnog potencijala.

#1 Želite promjenu

Ako vam se već odavno čini da tapkate u mjestu i da je vrijeme da u svom životu učinite nešto novo, drugačije, izazovno, što će vam donijeti više radosti, uzbuđenja, zadovoljstva, a ne znate kako to učiniti sami, life coach će vam u tome biti odlična podrška.

#2 Želite bolji odnos sa samima sobom

Ako vam se čini da se ne zauzimate za sebe dovoljno, da vas drugi ne poštuju ili ne primjećuju, vjerovatno je posrijedi činjenica da ni vi sami nemate dovoljno samopoštovanja. Coachingom ćete otkloniti sumnju u sebe, eliminisati ograničavajuća uvjerenja, naučiti kako voljeti i poštovati sebe i izgraditi samopouzdanje.

#3 Želite riješiti problem koji vam se čini nerješiv ili dostići cilj

Nekad nam se svima čini da problem u kojem smo trenutno zapeli nema rješenje. Međutim, razlog tome je najčešće u loše postavljenim pitanjima samima sebi. Coach će vam postaviti pitanje kakvo sebi ne znate i coachingom vam pomoći da ispravno kreirate cilj, osmislite strategiju da ga dostignete, te sve vrijeme puta ćete imati motivaciju da do tog cilja i dođete.

Nešto više o meni i o procesu life coachinga možete doznati na mom sajtu:  www.tijanacup.com

Autorica: Tijana Ćup, Life Coach / Trenerica ličnog potencijala

 

 

Komentari