Baka Vera imala je tu malu drvenu kutijicu koju niko nije dirao niti znao šta se tačno nalazi u njoj,Sve do jednog trenutka.Njen sin je tada otvorio kutijicu i u predivnom papiru na kojem pisalo “ovo je specijalno” bila je zamotana unikatna svila, još unikatnija čipka i biserna ogrlica. Baka Vera je ovo kupila kada je sa svojim mužem bila prvi i jedini put u Parizu. Prije skoro dvije decenije. Nije ih nikada nosila. Čuvala je za neku ‘specijalnu priliku’.

Pošto je to bila prigodna prilika,da ne kažem specijalna ,sin je priložio pored nje svilu,čipku i bisere.Sprovod je krenuo. Sin je tada samo jedno shvatio “Ne čuvaj nikada ništa za neke specijalne prilike jer je svaki dan u tvom životu specijalan.” Kako samo te riječi jako zvuče.Kako samo te riječi mijenjaju. Slučaj bake Vera nam glasno govori da što možeš danas ne ostavljaj za sutra.Jer sutra možda ne svane.Svaki dan,svaki trenutak nam je specijalan I poseban.Treba raditi šta vam se radi,tog trenutka.Ne čekati specijalan već ga činiti specijalnim. Više čitati,pjevati,smijati se. Uživati u pejzažu pogleda sa svoje terase.Disati punim plućima u prirodi rodnog sela a ne zagledati ima li korova u vrtu. Provoditi više vremena s porodicom, a manje na poslu.Život je u suštini jedna cijelina ispunjena užicima, a ne pokušajima preživljavanja.Ne treba ništa čuvati,odgadjati. Jer što se odgadja to se ne dogadja.Ako ti je gušt,koristi svoje kristalne čaše svaki dan. Pij iz njih vodu.Obuci najsvečaniju košulju kada ideš u supermarket ako ti je to želja. Ne čuvaj svoj najbolji parfem za specijalne izlaske, već ga upotrebljavaj uvijek kad poželiš.

ddd

Fraze kao što su: ‘jednog dana’ i ‘jednog od ovih dana’ izbaci iz svog riječnika.Jer poenta I jeste da sve što želimo da čujemo,vidimo I uradimo,treba da bude sada,a ne kasnije,sutra ili jednog specijalnog dana.Nisam sigurna šta bi baka Vera uradila da je znala da je  njeno vrijeme na isteku ali sam sigurna da bi se kajala što nije napisala sva ona pisma koja je rekla napisati “jednog od ovih dana”,da bi itekako nosila onu svilu I čipku,da bi provela više vremena sa svojim prijateljima,dragim ljudima ali što je najbitnije ne bi ni sebe ostavila za neke druge dane. Možda bi I neke ljude molila za oproštaj,ko zna.E  upravo su te neučinjene, male stvari ono što mi smeta. Zavaravamo sami sebe izgovorima, taktikama, preračunavanjima, zanemarujemo srce a ono nam uvijek istinu govori. I ako ti je srce zapetljano,zamršeno I zbunjeno kuca,oslobodi ga pa će da te vodi onako kako treba.
sr

Baka Vera,kao što joj I samo ime kaže,je zaista vjerovala u specijalan trenutak,za koji je mislila da je rijedak kao I onaj biser,ali jedno nije shvatala a to je da je život jedini specijalan trenutak.

ds

Ne teče rijeka,nego voda.Kao što ne prolazi vrijeme nego mi.

Tamara B.

Komentari