Ljubitelji torti, radujte se! Konzumiranje kriške torte za doručak biće potpuno prihvatljivo iduće godine, navode prehrambeni stručnjaci.

Liz Moskow koja je kulinarski direktor u oglašivačkoj tvrtki Sterling-Rice grupe navodi kako će se 2017. godine na menijima posebno iskakati čokoladna torta.

Moskow je za Food Business News rekla kako će restorani koji poslužuju doručak uskoro uvesti i izbornik deserta.

Nedavno su dva istraživanja istaknula zdravstvene prednosti kakaa. Redovno konzumiranje čokolade povezano je sa kognitivnim funkcijama, navodilo se u časopisu ‘Appetite’ ranije ove godine. Istraživanje provedeno na Univerzitetu u Tel Avivu navodi kako konzumiranje deserta za doručak pomaže pri mršavljenju, jer smanjuje glad, piše Independent.

Šta će se tačno dogoditi za godinu dana, pokazaće vrijeme. A mi vas zasad podsjećamo na dobrobit koje nam donosi čokolada.

Tamna čokolada snižava krvni pritisak. Ovo je njena najpoznatija dobrobit koja ima i najviše dokaza iza sebe jer je potvrđena analizom čak 13 studija.  Crna čokolada takođe djeluje povoljno na holesterol uprkos tome što ima puno zasićenih masti. U čokoladi se nalazi posebna vrsta zasićene masti, stearinska kiselina, koja se u tijelu ponaša drugačije od ostalih zasićenih masti. Čokolada ima i nezasićene masti poput oleinske kiseline koja smanjuje LDL (loši) holesterol u tijelu.

Postoje neki dokazi da tamna čokolada povoljno djeluje na inzulinsku osjetljivost. Dokazi nisu tako snažni kao kod učinka na krvni pritisak, ali su tu. To znači da bi crna čokolada mogla spriječiti dijabetes ako je redovno konzumirate.

Čokolada bi mogla biti dobra i za mozak, ali ta dobrobit još uvijek nije tako duboko istražena. Moguće je da su za to samo odgovorne manje količine kofeina u crnoj čokoladi jer poznato je da kofein privremeno pojačava koncentraciju.

BB PORTAL

Izvor: dnevno.hr

Komentari