Pazi ovamo!

Ljeto je stiglo i mislim da je zaista vrijeme da uvedete par fora i fazona, a koji vam mogu biti prečica do vitke linije.

U prethodnim člancima smo se upoznali sa motivacijom, načinima vježbanja, proteinima, osnovnom ishranom, ali pošto ja volim da budem konkretna, pred vama je nekoliko savjeta kako da balansirate svoju ishranu i da pronađete ono što vama daje najbolji rezultat.

Poenta je da ne odustanenete u ovom procesu zato što za bilo koju promjenu  treba vrijeme – u ovom slučaju jedno mjesec dana režima.

Hvatate komadić ljeta još uvijek, tako da se ne brinete. 😉

Stoga da krenemo:

1. Uvedi doručak!

Bez pogovora! Ako želiš da kilogrami idu dole, čim progledaš ujutro – JEDI.

Nema joj ja ne mogu, prvo kafa, pa ne stižem – ako hoćeš da skidaš šlauf, doručak je MUST HAVE! Znači, ustaneš, opereš zube i pravac kuhinja – šejkovi, jaja, pahuljice, izbor je tvoj, šta god želiš, ali DORUČKUJ!

Nakon toga, na pola sata, ide kafa. Polako, na tenane.

2. Izbaci bijelo.  😉

Pšenica, tjestenina, riža. Probajte mjesec dana da ne jedete špagete, raznorazne makarone, bijeli hljeb, rižu, kifle. Imate veliki izbor različitog peciva koji ne sadrži pšenicu, ali ja najviše volim da pečem svoj hljeb. Pa ga smućkam onda po svojoj volji – sa sjemenkama, bez, sa čilijem ili ne, raznorazne kombinacije, a najbolje je  – znam šta jedem.

Ne znate peći hljeb? – Naučite. 🙂

20160614_210449 (1)

Raž, heljda dozvoljeno, sjemenke, začini može, pšenica – NE.

Riža – NE.

TJESTENINA bilo koje vrste – NE.

Pokušajte mjesec dana. To isto znači da ČITAŠ DEKLARACIJE i tražiš one proizvode gdje nema pšenice.

Takođe, ugljikohidrat jedi samo za doručak. Hljeba nema za ručak i večeru.

 3. Izbaci šećere – svih vrsta!

NEMA sladoleda u pretjeranim količinama, nema suhog voća, nema breskvi, lubenica i dinja u kilogramima. Zašto? Zato što voće isto sadrži voćni ŠEĆER.  Znači voće se drastično smanjuje i jede se u prvom dijelu dana. Isključivo. Može voćka, dvije i to je to.

4. Dvije kafe dnevno

Ne više, jer za metabolizam nije dobro. Usporava vas. Jedna do dvije dnevno, sasvim dovoljno. Pisala sam u prethodnim člancima zašto kafa nije dobra na prazan želudac i šta vam u tom procesu metabolizam trpi.

5. Pojačaj vodu

Esencija dobre hidratacije nisu sokovi, čajevi, supe, već čista i obična voda. U nju eventualno možete dodavati svježu mentu, limunsku travu i kriške limuna, popularna je i sassi voda – krastavac sjajno ide u vodu 🙂

Kada vam dosadi, limunada je opcija broj dva u toku dana.

Znam da vam u ovom ljetnom periodu voda ne pada teško, ali pokušajte naviku zadržati i nakon što prođu ove ljetne temperature.

6. Mliječni proizvodi – DA, ali ponekad

Sama sam veliki fan mliječnih proizvoda, naprosto volim sireve svih vrsta, jogurt, kefir, mlijeko. Ali, kako nam laktoza kao takva nije potrebna, oprezno sa mliječnim. Maksimalno dva puta sedmično i to u prvom dijelu dana. Šta da vam kažem, ne može više od toga i sama sam testirala. Neko ne uzima ni toliko i sasvim je okej 🙂

Preporuka – jogurt, grčki jogurti ili kefir.

7. Izbaci alkohol

Znam, znam, hladno pivo ljeti – dezert!

Ali pravimo rezultat mjesec dana, zar ne? Probaj, preživjećeš 🙂

Eto, ništa strašno. To je lakih 7 koraka. 🙂

Možda meni izgleda kao takvo sa ove pozicije, ali vjerujte mi i ja imam svoje momente, ali se vrlo brzo vraćam u svoj režim ishrane. Zašto?

Pa jer se sebi sviđam ovakva, jer nisam troma, naduta, teška i zato što održavanje dugogodišnje približne kilaže znači zdravlje.

Velike oscilacije nisu dobre, čisto da znate. Mislim kako u kilogramima tako i u svemu ostalom. 😉

Izdržite!

Mjesec dana izdržite, pa se javite u avgustu – da čujem kakvi su vam obimi. 😉

Želim vam vruće ljeto u super bikiniju. 🙂

BB PORTAL 

Moj prošli tekst pod naslovom ”ZAŠTO SU MANJE ŠANSE DA ODUSTANEŠ UKOLIKO TRENIRAŠ U GRUPI”

– Kliknite na fotografiju ispod.

12654603_1027205293989993_1204719183868871343_n

Komentari