БАЊАЛУКА: ДАНИ ЋИРИЛИЦЕ

1815

Бањалучанин Драшко Станивуковић заједно са својим пријатељима наставља са пројектом “Ћирилизације” у граду на Врбасу, па је на том путу одлучио организовати и “Дане ћирилице“.

Наиме, овај млади политичар и велики борац за очување српског писма, историје и традиције, инспирисан околином и разним дешавањима уједно је и творац многобројних ћириличних и креативних идеја.

Он је недавно на свом Фејсбук профилу написао:

Акција ,,Мијењамо Домаћу за Страну” је у току. Очистимо наш језик и сачувајмо га! Српски језик је много љепши када се користе само наше ријечи! Вјерујте ми, покушао сам један дан и успио! Данас други дан и осјећам се љепше…Нека вама данас буде први дан и видјећете како ћете се осјећати. Вриједи покушати, ако ништа бар због расположења! Идемо даље…

13938204_10207559908775578_7985433225394934677_o

Иако данашњој омладини “енглеске ријечи у српском ријечнику” урбано звуче, већина људи заправо и не зна шта оне значе. Па, зар није логичније да причате језиком којим бисте требали говорити? Уколико не желите писати ћирилицом, бар се потрудите да користите ријечи које постоје и које није потребно мијењати страним изразима.

Наиме, Дани ћирилице ће се одржати 20. и 21. августа од 11 до 18 часова у парку Петар Кочић (код кипа) у Бањалуци. Грађани ће у том периоду имати прилику да се друже, те да раз13873035_10207214460895947_6939638178902002902_nговарају о значају и очувању нашег писма и језика.

На овом дружењу такође ће се одржаће и бесплатна подијела ЋИРИЛИЧНИХ МАЈИЦА о којима смо недавно писали на нашем порталу, а о којима више можете сазнати кликом на – “ЧУВАЈМО НАШЕ ПИСМО, НОСИМО МАЈИЦЕ СА ЋИРИЛИЧНИМ НАТПИСИМА“.

“Грађани су одушевљени идејом о мајицама са ћириличним натписима, па смо тако, ево до сада, имали око 500 наруџби. Морам признати да ме истински радује чињеница да је потражња све већа”, рекао је Станивуковић који је потом додао да ће се касније мајице ставити у продају, те да ће сав приход од њих усмјерити ка куповини постељина за бањалучко породилиште.

У наредна два мјесеца покренуће се двије акције и то:
– Прикупљање новца за постељине у БАЊАЛУЧКОМ ПОРОДИЛИШТУ
– Покретање акције за постављање КЛУПА ЗА МАЈКЕ ДОЈИЉЕ

114007_klupa-2
Prva postavljena klupa za majke doilje u Beogradu

“За раст наталитета у нашој држави су заслужне управо мајке, жене које нас чувају девет мјесеци у себи, доносе на овај свијет, а потом нам пружају сву љубав, пажњу, њежност, сигурност и воде нас кроз живот. Најмање што можемо учинити за њих у овом тренутку јесте да им обезбједимо оно што им је најпотребније, а то су чисте и здраве постељине у породилишту, као и клупе за мајке доиље, како у нашем граду, тако и свим другим”, објашњава Станивуковић.

ББ ПОРТАЛ

Baner-portal

Да ли вам се свиђа овај чланак?

Komentari