Adi Hasić, profesionalni šminker iz Sarajeva, sa dugogodišnjim iskustvom podijelio je sa nama TOP 10 stvari koje ga nerviraju u njegovom poslu:

1. Kašnjenje na dogovorene termine
Radi se o tome da mi šminkeri imamo nekoliko termina za redom i to je uglavnom uknapirano u nekoliko minuta. Znači, ako se desi da kasni jedna osoba, sve se poslije poremeti, mene znojevi obljevaju, a ta klijentica najčešće kulira.
l2. Dolazak na termine ranije
Isto kao i kašnjenje, samo u malo blažoj mjeri. Znalo se desiti da ujutro rano imam termin, tipa u 7 i planiram da ustanem u pola 7, kad klijentica već oko pola 7 časova zove i kaže kako je “malo” poranila. Uglavnom u posljednje vrijeme kažem neka sačekaju dogovoreni termin i da nisam došao sebi još. 😃earlyrisers3. Postavljanje glupih i nepotrebih pitanja

Pitanja tipa: “Koju šminku koristiš?”, “Hoće li mi šminka trajati cijelu noć i dan?”, itd. Da li zaista ima potrebe za tako glupim pitanjima? Nijedan profesionalni šminker ne koristi samo jedan brend šminke i nijedan profesionalni šminker neće dopustiti da šminka “spadne” s lica za 2,3 sata, ako je iole profesionalan.

4. Cjenkanje i popust na količinu
Pa nismo na pijaci zar ne? Kakvo crno cjenkanje? Cijena je takva kakva jeste i ne postoji popust, osim ako ja ne želim nekome da dam popust, ali u tom slučaju mogu i džaba našminkati. Popust na količinu također ne postoji, zamislite da su to sve zasebna šminkanja i vratite se na činjenicu gore da nema popusta ni za koga niti bilo kakvog cjenkanja.

5. “Da li bi šminkao za džaba, imaćeš reklamu?”
Koju više reklamu? Dosta mi je reklamiranja! Možda sam na početku karijere morao da radim za reklamu, svi to nekad prođemo, ali kako rekoh, NEKAD PROĐEMO, znači prošlo vrijeme. U većini slučajeva je to izrabljivanje da bi te na kraju potpisali negdje nekim sitnim slovima koja ionako niko ne vidi i ne čita.

6. Nerealni zahtjevi
Donese mi sliku Kim Kardašian, a u ona u najmanju ruku izgleda kao sad ustala iz groba, samo da je našminkam. Morate biti svjesni sebe i shvatiti da mi nismo plastični hirurzi i pustiti nas da radimo onako kako mi smatramo da je najbolje, naravno uz prethodne konsultacije s vama, ako imate neku posebnu želju, koja se može prilagoditi vašem obliku lica, očiju, usana…landscape-1438081341-kim-k-before-after-makeup7. Instagram trendovi
Konturisanje selotejpom, kašikom, bananom, lopatom, bagerom?!? Trepavice od 10 cm koje izgledaju kao sve, samo ne trepavice? Iscrtavanje usana do nosa, koje “niko” neće provaliti? Bluranje slika do tolike mjere da se ne vide obrisi lica, sjene, pore, bore? Ko koga tu laže? Kome je to lijepo? Evo, ne znam..maxresdefault.8. Parcijalno šminkanje
Vrlo često dobijem pitanje:možete li mi Vi staviti puder i trepavice, a ja ću sama našminkati oči, to znam i sama? 😳 Šta sam ja ovdje? To je kao da odeš kod frizera i kažeš mu, hajd ti mene ofarbaj i daj mi četku i fen, sama ću se isfenirati, to znam sama!?! A, da malo uključite mozak?9711-q05fua9. Držanje ogledala i zvocanje u procesu šminkanja
Bilo je nekoliko njih koje su insistirale da imaju ogledalo ispred sebe (osim ako ne radim u salonu u kojem ima ogledalo, jer mora biti tu) da bi mi sugerisale kako ću im povući svaku liniju. Zašto si došla onda da te ja šminkam? Mogla si i sama kad znaš tako dobro da zvocaš.

10. Otkazivanje termina(u posljednji čas)
I posljednje, ali najbitnije, otkazivanje termina. Vrlo često se desi da se naruči njih 5,6 na šminkanje u subotu recimo dva dana prije otkažu, jer će ih šminkati rođaka, prijateljica ili neko deseti? Je li stvarno mislite da smo mi ovce? Našli ste drugog šminkera na ćošku, koji će vas našminkati za cenera, sa trepavicama, kineskom ozračenom šminkom, a ovamo prosipate šuplju priču? Ugodno gledanje fotografija sa vjenčanja kroz čitav život i preispitivanje sebe zašto sam bila glupa i nisam otišla na zakazani termin.crazy woman with curlers and bad makeup looking herselfKao što vidite, ničiji posao nije lak, tako da se nadamo da ćete nakon ovog članka promjeniti neke stvari koje iritiraju šminkere.

Adijev rad možete pogledati na njegovoj Facebook stranici: Adi Hasić Make – Up Artist hil

Za više informacija o savjetima vezano za šminkanje, kliknite na baner:z mali B BB PORTAL

Baner-portal

Komentari